L’Audiència Nacional jutjarà 47 ciutadanes basques per defensar els drets de les preses

EL DIA 16 DE SETEMBRE DONARÀ COMENÇAMENT UN NOU JUDICI A L’AUDIÈNCIA NACIONAL CONTRA 47 CIUTADANS I CIUTADANES BASQUES: LA FISCALIA DEMANA PENES DE FINS 600 ANYS EN TOTAL

Els i les encausades en el sumari 11/13 donem a conèixer aquesta primera valoració:

 • El judici contra les 47 persones que estem en aquest sumari donarà començament el dia 16 de setembre, i es prolongarà, com a mínim, durant tres mesos. Han transcorregut 5 i 6 anys des que ens va detenir la Guàrdia Civil; alguns de nosaltres vam ser empresonats, i
  tots hem estat encausats. En l’actualitat seguim en llibertat provisional, a l’espera de ser jutjats a l’Audiència Nacional espanyola.
 • Durant tots aquests anys hem estat conscients que en qualsevol moment ens veuríem davant un judici. Hem comparegut cada quinze dies en seu judicial, i ha pesat sobre nosaltres la prohibició de sortir de l’Estat espanyol. Aquesta situació ha condicionat les nostres vides, i també les del nostre cercle més proper, d’aquelles persones a les que
  volem, i ens volen. Nosaltres ens enfrontem a l’amenaça de la presó, i el nostre entorn a la de la nostra absència, la dispersió i el fantasma de tenir a la presó a una persona estimada. Per tant, no anem a negar que estem davant d’una dura situació.
 • Organitzar mobilitzacions en favor dels drets dels presos polítics bascos, tenir cura de la salut dels presos, defensar-los en jutjats, realitzar intermediació, ser familiars de presos i organitzar-nos per fer front a la dispersió. Aquestes han estat les tasques que hem realitzat i aquests són els fets que van a jutjar. Hem treballat en favor d’una causa justa, hem organitzat la solidaritat, hem reivindicat els drets humans, i hem treballat perquè els presos polítics bascos estiguin en els seus pobles. en tot moment hem obrat sota els nostres principis ètics i polítics.
 • Aquesta causa judicial nascuda a les clavegueres de l’Estat és una aberració jurídica i social. La nostra tasca ha estat totalment pública, i ha tingut uns objectius clars: que els drets dels i les preses polítiques basques siguin respectats, per consolidar d’una vegada una situació de pau i justícia a Euskal Herria.
 • A nivell mundial s’està produint una terrible involució i són innombrables les violacions de drets. La situació que els presos bascos pateixen ara per ara podria ser un clar exemple. Sense anar més lluny, el cas dels joves d’Altsasu i els successos de Catalunya ens mostren l’abast de la regressió i la persecució a la qual ens referim.
 • En vigílies del judici, vam anunciar que no romandrem immòbils. denunciarem la injustícia que suposa aquest judici on i quan sigui necessari. Volem recórrer aquest camí amb la resta de la ciutadania, ja que som les i els ciutadans la garantia més efectiva per canviar aquesta situació i avançar cap a la justícia.
 • Creiem en un futur nou, en la justícia. Volem una Euskal Herria sense cap tipus de violència. Invertirem la nostra capacitat i la nostra voluntat per a això, mitjançant la veritat, la empatia i la construcció de ponts.